Za vysokú popularitu nedemokratických politikov môže sklamanie z tých štandardných

K zhoršeniu demokracie na Slovensku prispelo v posledných piatich rokoch najmä nevyšetrenie káuz Gorila a Bašternák, netrestanie korupcie, nástup Kotlebu a jeho strany do parlamentu, reakcia politikov na migračnú krízu, spôsob voľby Generálneho prokurátora, ako aj okolnosti menovania sudcov Ústavného súdu.

Stav demokracie sa na Slovensku počas posledných piatich rokov zhoršil. Hovorí to prieskum medzi 80 odborníkmi, ktorý pripravil a nedávno zverejnil inštitút INEKO. Partnerom projektu bola aj Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

Až 35 účastníkov prieskumu uviedlo mierne zhoršenie, 17 väčšie zhoršenie a 5 výrazné zhoršenie demokracie. Naproti tomu 13 odborníkov uviedlo, že sa kvalita ani nezlepšila ani nezhoršila, 8 uviedlo mierne zlepšenie a dvaja väčšie zlepšenie. Výrazné zlepšenie neuviedol ani jeden expert.

V kvalite demokracie podľa väčšiny osobností zaostávame za Rakúskom aj Českou republikou. V priemere odborníci hodnotili kvalitu u nás ako ani dobrú ani zlú. Ako skôr zlú hodnotia kvalitu demokracie v Poľsku, o niečo horšie v Maďarsku a za veľmi zlú považujú kvalitu demokracie na Ukrajine. Rovnaké poradie krajín uvádza aj demokratický index, ktorý zostavuje The Economist Intelligence Unit.

K zhoršeniu demokracie na Slovensku prispelo v posledných piatich rokoch najmä nevyšetrenie káuz Gorila a Bašternák, netrestanie korupcie, nástup Kotlebu a jeho strany, reakcia politikov na migračnú krízu, spôsob voľby Generálneho prokurátora, ako aj okolnosti menovania sudcov Ústavného súdu.

Hlavné príčiny rastúcej popularity autoritatívnych a neštandardných politikov:

  • Ľudia sú sklamaní z korupcie štandardných politikov a ich previazania na oligarchov a podnikateľské skupiny
  • Ľudia sú sklamaní z toho, že štandardní politici nepriniesli poriadok a spravodlivosť
  • Ľudia sú sklamaní z toho, že štandardní politici nezvyšujú kvalitu verejných služieb napríklad v školstve, zdravotníctve, súdnictve, bezpečnosti, atď.

Naproti tomu demokracii najviac pomohlo zverejňovanie zmlúv so štátom ako aj súdnych rozsudkov, nástup a pôsobenie Andreja Kisku vo funkcii Prezidenta SR, odchod Štefana Harabina z postu šéfa Najvyššieho súdu SR, ako aj vznik Denníka N.

Prieskum vykonal inštitút INEKO na prelome septembra a októbra 2016 medzi názorovými lídrami a odborníkmi z mimovládneho sektora, podnikateľského prostredia, akadémie, médií a verejnej správy na Slovensku. Prieskumu formou elektronického dotazníka sa z viac než 200 oslovených zúčastnilo 81 osobností, z nich 16 si želalo ostať v anonymite.

Cieľom prieskumu bolo zistiť postoje odborníkov na stav demokracie na Slovensku a na hlavné príčiny vysokej popularity autoritatívnych a anti-demokratických politikov.

Kompletné výsledky dotazníka vrátane zoznamu respondentov si môžete prečítať tu. Dotazníkový prieskum medzi odborníkmi je súčasťou projektu o demokracii na Slovensku, ktorý INEKO realizuje vďaka finančnej podpore Center for International Private Enterprise (CIPE) a v spolupráci s Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS).

Prečítajte si aj:

Slovenská ekonomika potrebuje na svoj rast novú krv

Malé zlepšenie konkurencieschopnosti Slovenska v rebríčku Svetového ekonomického fóra

Reakcia podnikateľov na vládne zmeny v daniach a odvodoch? Prudký prepad hodnotenia podnikateľského prostredia.

Mohlo by vás zaujímať