Podnikateľské prostredie sa na Slovensku desať rokov zhoršuje, nová vláda sa musí pustiť do reforiem

Zlepšenie môžu priniesť reformy najmä v oblasti justície, daní a odvodov, či byrokracie.

Index podnikateľského prostredia na Slovensku klesá už približne desať rokov, zhruba od nástupu vlády Roberta Fica v roku 2006. Jedinou výnimkou bolo malé zlepšenie počas jediného štvrťroka po nástupe proreformnej vlády Ivety Radičovej v roku 2010.

Zlepšenie podnikateľského prostredia si vyžaduje výrazné reformy najmä v oblasti súdnictva, daní a odvodov, tvorby a uplatňovania zákonov, či potláčania byrokracie a korupcie vo verejnej správe. Podnikateľská aliancia Slovenska svoje požiadavky zverejnila v januári, podporilo ich viacero politických strán.

Podnikatelia zverejnili svojich Desatoro požiadaviek pre politikov

Podnikateľom v poslednom štvrťroku najviac prekážali slabá vymáhateľnosť práva a nerovnosť pred zákonom, najmä v prípade investičných stimulov a eurofondov. Pre novú vládu to môže byť jednoduchý návod, ako čo najrýchlejšie zlepšiť podnikateľské prostredie, zvýšiť výkon ekonomiky a vytvoriť nové pracovné miesta.

Index podnikateľského prostredia zostavuje PAS na základe vlastného prieskumu medzi podnikateľmi a hodnotiaceho modelu. Podnikatelia posudzujú zlepšenie alebo zhoršenie v jednotlivých oblastiach oproti minulému štvrťroku.

Prečítajte si aj:

Podnikatelia sa sťažujú na zhoršovanie prostredia, trápia ich pomalé súdy, neférové stimuly a časté zmeny zákonov

Investičné stimuly skôr zhoršujú podnikateľské prostredie, ak sa udeľujú neprehľadne, účelovo a neférovo

Mohlo by vás zaujímať