Slovensko podľa Svetovej banky medzi krajinami s najlepším podnikateľským prostredím, iné rebríčky tvrdia opak

V rebríčku Svetovej banky Doing Business 2016 Slovensko skončilo na 29. mieste zo 189 krajín sveta. Nachádza sa tak v prvej tridsiatke štátov s najlepším podnikateľským prostredím.

Oproti minuloročnému hodnoteniu sa udržalo na rovnakej pozícii. Na rovnakej priečke skončilo aj Slovinsko. V rebríčku sa za Slovenskom umiestnili krajiny ako Španielsko, Česká republika (36. miesto) či Maďarsko na 42. priečke, píše sa v správe tlačovej agentúry TASR.

“Toto pozitívne hodnotenie je výsledkom reforiem a mnohých konkrétnych opatrení vlády, najmä v oblasti začatia podnikania, ochrany investorov či platenia daní, ale aj v ďalších oblastiach,” uviedlo v správe pre médiá Ministerstvo financií (MF) SR. V rámci krajín V4 je podľa rezortu financií Slovensko druhá najatraktívnejšia krajina a spomedzi krajín Európskej únie sa zaradilo do prvej polovice najlepších.

Viac o tejto téme si prečítate tu: Slovensko je medzi 30 krajinami s najlepším podnikateľským prostredím

Stanovisko Podnikateľskej aliancia Slovenska:

Tešíme sa z 29. miesta Slovenska v rebríčku Doing Business. Veríme, že to pomôže k lepšej propagácii Slovenska v očiach medzinárodných investorov. Obávame sa však, že môžu byť po svojom príchode sklamaní realitou podnikania na Slovensku.

Slovensko môže zásluhy za svoje vysoké umiestnenie pripísať najmä členstvu v EÚ (zdieľané prvé miesto a plný počet bodov v kapitole medzinárodný obchod) a registrácie vlastníctva (piate miesto na svete). Toto sú oblasti, v ktorých je podnikanie na Slovensku zvyčajne naozaj bezproblémové.

Na druhej strane v ostatných kapitolách je Slovensko na podstatne horších priečkach, ako napríklad 88. miesto v ochrane menšinových investorov, 84. miesto v oblasti stavebných povolení alebo 63. miesto vo vymáhateľnosti práva. V týchto oblastiach je na Slovensku naozaj ešte veľa čo zlepšovať, aby sa tu podnikalo dobre a aby podnikateľské prostredie priťahovalo investorov.

Aj v oblastiach, v ktorých Doing Business za posledný rok oceňuje pokrok na Slovensku, krajina výrazne zaostáva. Napríklad sa hovorí o znížení dane zo zisku právnických osôb z 23 na 22%, treba však dodať, že Slovensko má aj tak stále najvyššie podnikové dane z krajín V4, v Rumunsku sú dokonca iba 16 %, v Litve a Lotyšsku 15 % a v Bulharsku 10 %. Aj preto je Slovensko v tejto kategórii až 73. na svete.

Na Slovensku je určite lepšie podnikateľské prostredie ako v mnohých iných krajinách sveta, najmä mimo Európy a EÚ. Ak by však štát viac počúval podnikateľov a pomohol im odstraňovať byrokratické prekážky, ktoré im znepríjemňujú každodenný život, mohlo by sa pohybovať na oveľa vyšších priečkach rebríčka, pritiahnuť oveľa viac investícií a vytvoriť oveľa viac pracovných miest.

Teraz skôr prichádza k situácii, že najmä malé a stredné podniky Slovensko opúšťajú a sťahujú svoje podnikanie do Česka alebo Poľska, kde im menej hrozí byrokracia, korupcia a nezmyselné poplatky, na ktoré sa na Slovensku sťažujú. Odchádzajú aj firmy, ktoré v krajine dlho vyrábali, ako napríklad Coca-Cola alebo Panasonic, obchodné reťazce, či dopravné firmy.

Pohľad slovenských podnikateľov na kvalitu podnikateľského prostredia vystihuje rebríček Svetového ekonomického fóra, ktorý sa vytvára prieskumom medzi podnikateľmi (na rozdiel od rebríčka Doing Business, ktorý vzniká hodnotením zo strany inštitúcií, právnikov, poradenských firiem a podobne). Tento rebríček sme zverejnili koncom septembra a Slovensko sa v ňom umiestnilo až v druhej päťdesiatke poradia za svojimi susedmi z krajín V4.

Prečítajte si aj:

Kým Slovensko vo svetovej biznis hitparáde klesalo spolu s Maďarskom, ďalší jeho susedia si udržiavajú slušné pozície

Ďalšie zlepšenie SR v rebríčku konkurencieschopnosti

Peter Kremský, projektový manažér, Podnikateľská aliancia Slovenska

Ilustračné foto – archív PAS

Mohlo by vás zaujímať