Slovensko v konkurenčnej schopnosti predbehlo Srí-Lanku, Peru i Botswanu, zaostáva za susedmi

Najvyššie zo stredoeurópskych krajín je tradične Rakúsko, dobieha ho Estónsko i Česko.

V roku 2015 Svetové ekonomické fórum (WEF) zaradilo do hodnotenia 140 krajín z celého sveta a aj tentoraz prevažujú v najlepšej desiatke krajín európske ekonomiky. Na vrchole rebríčka konkurencieschopnosti sa už siedmy rok po sebe umiestnilo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA obhájili minuloročné tretie miesto.

Nemecko si v rebríčku polepšilo o jedno miesto, Holandsko o tri a po troch rokoch sa vracia na piate miesto. Japonsko (6.) a Hong Kong (7.) si udržali minuloročné pozície. Fínsko kleslo na ôsme miesto, čo je najhoršie umiestnenie tejto krajiny v histórii hodnotenia. Top desiatku uzatvárajú Švédsko (9.) a Veľká Británia (10.), ktoré si navzájom vymenili pozície z minulého roka.

Zaujímavé je umiestnenie stredoeurópskych krajín. Najvyššie je tradične Rakúsko na 23. mieste, Česká republika pokračuje v raste. Opäť sa posunula z 37. miesta na 31. priečku a aj tento rok je lídrom v skupine krajín V4. Ešte o jedno miesto vyššie je Estónsko. Poľsko si medziročne polepšilo o dve priečky a obsadilo 41. miesto. Okolo 40. priečky sa držia aj Litva a Lotyšsko, na 45. miesto na svete sa prekvapivo vyšplhalo Rusko.

Rumunsko je na 53. a Bulharsko na 54. mieste, ešte o kúsok pred nimi sa umiestnilo Turecko. Maďarsko zmazalo svoje minuloročné zlepšenie, kleslo o 3 miesta a obsadilo v tomto roku 63. priečku. V porovnaní s tým je 67. miesto Slovenska nelichotivé, aj keď teší, že sa posunulo o osem priečok nahor a odvlani sa nám podarilo predbehnúť napríklad Srí-Lanku, Peru, Čiernu horu, ba i Botswanu. Ďaleko za nás sa prepadla Brazília a vzdialili sme sa aj Ukrajine.

 

Interaktívnu infografiku k prieskumu si môžete pozrieť tu:

Global Competitiveness Index 2015–2016

Prečítajte si aj celú správu o rebríčku Globálnej konkurencieschopnosti:

Ďalšie zlepšenie Slovenska v rebríčku konkurencieschopnosti

 

Mohlo by vás zaujímať