Podnikateľské prostredie v SR je horšie ako pred desiatimi rokmi

tlačová správa

24.4.2020

Najlepšie na svete sa stále podniká v Singapure. Vyplýva to z výsledkov rebríčka Superindex PAS, ktorý zostavuje PAS od roku 2009. Singapur sa na čele rebríčka umiestnil už po jedenásty raz. Za ním nasleduje Hongkong, Nový Zéland, Dánsko a Veľká Británia. Zo všetkých sledovaných krajín si najviac polepšila Saudská Arábia a najviac kleslo Macedónsko.

Slovensko zaostáva za podnikateľsky najatraktívnejšími krajinami sveta a nedarí sa mu ich dobehnúť. Slovensko v indexe dosiahlo hodnotu 82,1 a obsadilo 38. miesto v 100 miestnom rebríčku krajín. Oproti minulému roku  si tak pohoršilo o dve miesta (2019, 36.). Hodnotenie sa zlepšilo v Indexe ekonomickej slobodny (Heritage Foundation) a Doing business (World Bank). Bez zmeny v hodnotení sa ocitlo v Indexe vnímania korupcie (Transparency International) a Rebríčku svetovej konkurencieschopnosti (World Economic Forum).

Ako vyplýva zo zmien pozície SR v indexe, v roku 2010 sme obsadili 37. miesto a o desať rokov neskôr 2020 38. miesto. V roku 2009, keď sme index vytvorili prvý krát,  bolo SR 34. mieste. Ani po 11-tich rokoch sme tak nedosiahli úroveň roku 2009. Stav podnikateľského prostredia sa za desať rokov nezlepšil, zhoršuje sa, prinajlepšom stagnuje. Susedná ČR sa za rovnaký čas zlepšila o 4 miesta.

Rakúsko si svoju pozíciu oproti minulému roku zachovalo (20. miesto). Ostatné okolité krajiny si mierne pohoršili. Poľsko (35. miesto) a Maďarsko (44. miesto) klesli oproti minulému roku o 2 miesta. Česko sa kleslo o tri priečky nižšie (na 30. miesto).

Najviac nahor smerovali: Belgicko, Saudská Arábia, Nigéria, Kuvajt a Vietnam. Najviac si polepšilo Belgicko s aktuálnym indexom 89,3. Krajiny ako Albánsko, Nikaragua, Venezuela, Mali a Macedónsko sa v hodnotení značne prepadli. Najväčší prepad oproti minulému roku zaznamenalo Macedónsko s indexom 57,6.

Štáty, ktoré podnikateľom poskytujú najlepšie podmienky majú index okolo hodnoty 100 bodov. Aj tento rok Singapur, Hongkong a aj Nový Zéland túto hodnotu tesne prekračujú. Tradične v prvej desiatke ostali USA, Švajčiarsko, škandinávske krajiny či Veľká Británia.

Prvých 5 krajín sa oproti minulému roku nezmenilo a svoju pozíciu si všetky udržali. Krajiny, ktoré uzatvárajú prvú desiatku sa medzi sebou mierne prehodili. Austrália sa umiestnila o 2 miesta vyššie ako minulý rok. O 1 priečku vyššie sa posunulo Švajčiarsko. Naopak, o 2 priečky klesla USA a o 1 priečku Švédsko. Desiatku krajín opäť uzatvára Fínsko s indexom na úrovni 96,4.

SUPERINDEX PAS je tvorený kombináciou rebríčkov Globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra, Doing Business Svetovej banky, Indexu ekonomickej slobody Heritage Foundation a Indexu vnímania korupcie Transparency International. Sleduje vývoj podnikateľského prostredia v 100 vybraných krajinách sveta a jeho cieľom je zaznamenávať, ako sa Slovensko kvalitou podmienok na podnikanie približuje alebo vzďaľuje od top 5 krajín s najlepším podnikateľským prostredím na svete. Superindex PAS je unikátny hodnotiaci nástroj – index indexov podnikateľského prostredia, ktorý kombinuje výsledky štyroch prestížnych globálnych rebríčkov, čím minimalizuje ich nedostatky a tak vytvára objektívny pohľad na stav podnikateľského prostredia SR v porovnaní s inými krajinami.

Celý Superindex PAS 2020 vrátane grafov si môžete pozrieť TU.

Mohlo by vás zaujímať